DECEMBERBLOEMEN                                                                                      terug

 

 

In december jongstleden maakte ik een fotografische registratie van wat er in een binnengebied waar recent nog vervallen garageboxen stonden, in bloei staat. Ik vind er éénjarige bloemen, struikjes, klimplanten, gewassen in volkstuintjes. Het heeft nog niet gesneeuwd, en nog niet diep gevroren. De genadeslag voor de bloei komt pas met de vorst.

Weinig bloemen staan nog rechtop, ze liggen neer, of zijn min of meer gestut door ander gewas. Dat geeft een decemberbloem een heel andere aanblik: ze staat niet meer, ze rust of ligt. Het kader dat haar omgeeft is nu anders dan bij een zomer- of lentebloei: het is de aarde waarop de vertering en rotting van bladeren en hout bezig is die haar omgeeft. En het zonlicht bereikt haar in een schuine hoek, op veel plekken zelfs helemaal niet meer. Daardoor zien ze er anders uit. Het zijn ook vaak kleine bloemen die nog bloeien, of is de winterbloei kleiner dan de zomerse versie?

Ik maakte daarom bij het fotograferen van de bloemen gebruik van een wit vlak. Dat liet me toe om de bloemen te isoleren van de achtergrond waarin ze soms verdwenen. Het liet me bovendien toe om licht te vangen en hen te voorzien van een uniforme achtergrond in hun natuurlijke omgeving. Daarbij ging het niet om het vast gebruik van een vast kader maar om het vrij gebruik van delen van een wit vlak. Een niet-omgevingseigen  element inbrengen maakt van dit natuurlijk tafereel een stilleven: het creêert een specifieke beeldruimte.

Hoe verbinden we ons met deze beelden? Het gaat om afbeeldingen van een levende organismes, in een andere staat afgebeeld dan wat we gewoon zijn. Welke gevoelsmatige verbinding hebben we ermee? Er is een wereld aan betekenissen en associaties aan verbonden, we projecteren er gevoelens op is. We halen ze in huis of tuin  voor hun schoonheid, om ermee te pronken, om te bedanken, te eren, te verleiden, te herinneren. We doen dat met bloemen op het hoogtepunt van hun bloei. Wat ze ons in andere fases van hun bestaan zeggen is een vraag die op de achtergrond speelt. Even belangrijk is de vraag wat deze beelden zeggen over onze stedelijke leefomgeving: wat doet het hitte eiland in de winter met de overlevenden?

 

Reeks van 20 afbeeldingen, afmetingen tusen  5 op 8 en 6 op 9 cm, afwerking in semi-gloss op recup blokjes van 2 à 2,5 cm dikte. De volledige reeks heeft een documentaire waarde i.v.m. stadsecologie.

 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined